תהליך השיקום לאחר ניתוח שבר בקרסול הוא שלב חיוני בהבטחת החלמה מלאה וחזרה לתפקוד יומיומי מלא ולשגרת פעילות. השיקום מתמקד בשחזור טווח התנועה, חיזוק השרירים המייצבים את הקרסול ושיפור היכולת לשאת משקל על הרגל הפגועה. בכל שלב חשוב להקפיד על ההנחיות של הרופא המטפל ושל הפיזיותרפיסט כדי להימנע מסיבוכים ולהבטיח תוצאות מיטביות.
שיקום לאחר שבר בקרסול: שלב ראשון
השלב הראשוני לאחר הניתוח כולל מנוחה והגבלת תנועה כדי לאפשר לעצמות ולרקמות שנפגעו להחלים כראוי. שלב זה כולל בעיקר:
- קיבוע הקרסול: הרגל לרוב מקובעת בגבס, סד או מגף דריכה אורתופדי למשך מספר שבועות, בהתאם להנחיות הפרטניות שקיבלתם מהרופא. הקיבוע מגן על הקרסול ומונע תזוזות שעלולות לפגוע בתהליך האיחוי.
- הגבלת נשיאת משקל: ייתכן שהרופא ימליץ להימנע מנשיאת משקל על הרגל הפגועה בשבועות הראשונים.
- שיכוך כאבים: בשבועות הראשונים מומלץ להיעזר במשככי כאבים ונוגדי דלקת, בהתאם למרשם שיתקבל מהרופא המטפל.
שיקום לאחר שבר בקרסול: שלב שני
בשלב זה ניתן להתחיל לשאת משקל באופן הדרגתי על הקרסול ולהתחיל בתרגילי תנועה. שלב זה כולל בעיקר:
- טיפולי פיזיותרפיה: טיפולים אלה מיועדים להשבת תחושת היציבות לקרסול, חיזוק השרירים סביבו ושיפור טווח התנועה. הטיפול הפיזיותרפי נעשה בהתאמה אישית על ידי פיזיותרפיסט מוסמך והוא יכול להימשך מספר חודשים לאחר הניתוח, בהתאם למצבו של המטופל. בשלב זה, לרוב התרגילים יתמקדו בשיפור טווח התנועה של הקרסול.
- הפחתת השימוש בקביים: באופן הדרגתי ניתן להפחית את השימוש בקביים, תוך שמירה על זהירות.
שיקום לאחר שבר בקרסול: שלב שלישי
- תרגילי חיזוק: בשלב זה, התרגילים לחיזוק השרירים בקרסול יהיו אינטנסיביים יותר, ויכללו לרוב שימוש במשקלים וגומיות התנגדות.
- תרגילי יציבות: בשלב ישנו דגש בפיזיותרפיה גם על יציבות הקרסול, כולל תרגילים לחיזוק הקואורדינציה, שיווי המשקל והשליטה בקרסול.
- חזרה הדרגתית לפעילות גופנית: עם הזמן, ובהתאם להוראות הרופא המטפל, ניתן לחזור לפעילות גופנית קלה תחילה, כמו רכיבה על אופניים או שחייה.
חזרה לפעילות גופנית מלאה
עבור ספורטאים ואנשים פעילים, החזרה לפעילות ספורטיבית היא חלק חשוב בתהליך. חשוב להדגיש כי החזרה נעשית באופן הדרגתי ובתיאום עם הרופא המטפל והפיזיותרפיסט. לפני החזרה לפעילות, לעתים יהיה צורך במבחנים פיזיים, הבודקים את מוכנות הקרסול. חשוב להדגיש כי מועד החזרה לפעילות מלאה משתנה ממטופל למטופל.
ד״ר גיל גנוט הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית וניתוחי כף רגל וקרסול. למידע נוסף וקביעת פגישת ייעוץ – התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.