שחיקת קרסול
הסיבות לשחיקת קרסול
הקרסול הוא מפרק חשוב ומהרגע שלמדנו ללכת הוא נושא את משקל גופנו בכל צעד ושעל. הקרסול הינו מבנה מורכב הכולל עצמות, רצועות, גידים וסחוס. הסחוס המפרקי מהווה את הציפוי הפנימי של המפרק ומאפשר את תנועתו החלקה במהלך הפעילות היום יומית שאנו מבצעים. הסחוס אף מפריש נוזל סיכה המאפשר תנועת גלישה חלקה בין עצם השוק ועצם הטאלוס הבונות את מפרק הקרסול.
פגיעה בסחוס המפרקי תגרום לשחיקת מפרק הקרסול, לשינויים ניוניים ולארטריטיס (Ankle Osteoarthritis) שחיקת הסחוס תגרום לכאבים, דלקת ולהגבלה בתנועת הקרסול.
טראומה לקרסול הינה הסיבה השכיחה ביותר לפגיעה בסחוס ולהווצרות שינויים ניוניים בו, בעיקר שברים המערבים את תוך המפרק והסחוס העוטף אותו. סיבות נוספות לפגיעה בסחוס המפרקי, הינן מחלות דלקתית שגרוניות, בעיות מכניות בציר הגפה התחתונה, זיהומים ו- OCL.
ישנם מקרים בהם הסיבה לשחיקה אינה ידועה.
תסמינים בשחיקת קרסול
המטופל יתלונן על כאבים שמתגברים לאורך זמן. למשל, בעמידה או הליכה ממושכת. בנוסף, תתכן הגבלה בתנועה של המפרק, קושי בעליה וירידה של מדרגות וחוסר נוחות סביב הקרסול. לרוב, שחיקת הקרסול מלווה בנפיחות סביב המפרק בשל התהליך הדלקתי המתרחש בו, מתפתחת צליעה ולעיתים עיוות במבנה הקרסול וכף הרגל.
בדיקות ההדמיה לאבחון התופעה כוללות: צילומי רנטגן של מפרק הקרסול בעמידה, CT ו- MRI.
הטיפול בשחיקת מפרק הקרסול תלוי בגורמים רבים – גיל המטופל, תפקוד המטופל, חומרת התסמינים, מידת השחיקה, קיומו של עיוות במבנה הקרסול, הסיבה לשחיקה והאם ניתן לתקנה.
הטיפול מתחלק לטיפול שמרני וטיפול ניתוחי.
טיפול שמרני
- פיזיותרפיה לחיזוק השרירים סביב מפרק הקרסול, שיפור טווחי התנועה והפחתת כאב.
- נעליים תומכות והתאמת מדרסים להפחתת העומס על הקרסול.
- תרופות נוגדות כאב ודלקת.
- זריקות למפרק הקרסול- סטרואידים, חומצה היאלורונית, PRP.
טיפול ניתוחי
ניתוחים לתיקון ציר הגפה -Supramalleolar Osteotomy-
במידה ונמצא גורם מכני שניתן לתיקון בניתוח כמו עיוות בציר הגפה, מומלץ לנתח ולתקן לפני התפתחות שחיקה משמעותית על מנת לנסות ולעצור את תהליך השחיקה בסחוס.
ארטרוסקופיה למפרק הקרסול- ניתוח זעיר פולשני במהלכו מוחדרת מצלמה דרך חתכים קטנים סביב מפרק הקרסול. במהלך הניתוח מנקים את הרקמה הדלקתית והצלקתית הנמצאת בתוך מפרק הקרסול ומשייפים בליטות גרמיות הנמצאות סביב המפרק. מטרת הניתוח הינה לשפר את טווחי התנועה ולהפחית את הכאב שנוצר בקרסול מהדלקת המתמשכת.
קיבוע (איחוי) של מפרק הקרסול- במהלך הניתוח מבוצעת הוצאה של הסחוס משני צידי המפרק וחיבור של עצם השוק לעצם הטאלוס על ידי ברגים או פלטות. בסיום הניתוח נוצר איחוי של מפרק הקרסול.
זהו פתרון טוב ויעיל לשחיקת סחוס בקרסול, המאפשר הליכה, דריכה ופעילות ללא כאבים.
החסרון בשיטה זו הוא ביטול התנועה במפרק הקרסול לחלוטין.
זהו חיסרון יחסי, כי יש לזכור שגם טרם הניתוח היתה הגבלה משמעותית בתנועת הקרסול.
החלפת קרסול (Total Ankle Replacement-TAR)- ניתוחי החלפת קרסול מהווים פתרון המשמר את התנועה במפרק החולה, מפחית את הכאב באופן משמעותי ועל כן משפר את איכות חיי המטופל.
בניתוח עצמו משוחזרת האנטומיה והביומכניקה של המפרק הפגוע על ידי משתל מלאכותי אינרטי המושתל במקום הסחוס השחוק.
ניתוח ייחודי זה מתבצע ע"י ד"ר גנוט בבית החולים אסותא ובמחלקה האורטופדית, במרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון.
ד"ר גנוט משתמש במשתלים ובטכנולוגיה מתקדמת ביותר, ודואג כי המשתל המלאכותי יהיה מותאם על פי צרכי המטופל.