טיפול PRP לפגיעות כף רגל וקרסול 

תוכן עניינים

פגיעות ופציעות באזור כף הרגל והקרסול יכולות להוביל לפגיעה באיכות החיים, בשל השפעתן על התנועה והניידות ועל יכולת התפקוד היומיומי. קו הטיפול הראשון בפגיעות אלה יהיה שמרני (לא ניתוחי) ויכלול במרבית המקרים התאמת סדים, פיזיותרפיה וטיפול תרופתי.

בעבר, מקרים שלא הגיבו לטיפול השמרני הופנו לטיפול ניתוחי, אך בעשורים האחרונים פותחו טיפולים מתקדמים – הנחשבים יעילים יותר מהאופציות השמרניות, אך גם לא מצריכים חדר ניתוח.

טיפולי PRP (פלזמה עשירה בטסיות) נכללים בין הטיפולים הללו, והם למעשה הזרקות prp הניתנות במצבים שהטיפול השמרני לא עבד והן אף יכולות למנוע צורך בטיפול ניתוחי. על טיפול prp לכף רגל וקרסול במאמר הבא.

מהו טיפול PRP?

PRP הוא טיפול ביולוגי המבוסס על מרכיבי הדם של המטופל לצורך טיפול במגוון מצבים רפואיים. מחקרים של השנים האחרונות מצביעים על כך שטיפולי PRP יעילים במיוחד לבעיות כף רגל וקרסול.

כמו בכל טיפול אחר, מידת היעילות יכולה להשתנות ממטופל למטופל, אך ללא ספק מדובר בטיפול שיכול במקרים מסוימים למנוע ניתוח.

הטיפול מבוסס על חומרים המצויים בדמו של המטופל, ביניהם טסיות וגורמי גדילה המהווים חלק ממנגנון הריפוי הטבעי של הגוף, המאיצים תהליכי החלמה ומעודדים התחדשות של רקמות.

במהלך טיפול PRP דגימת הדם מהמטופל עוברת תהליך מיצוי ייחודי, המוביל ליצירת תמיסה שמכילה ריכוז גבוה במיוחד של גורמי גדילה. תמיסה זו מוזרקת ישירות לאזור הפגוע ובכך תורמת להפחתת הכאבים, שיפור טווח התנועה וכתוצאה מכך גם משפרת את איכות החיים.

prp לכף רגל וקרסול - הזרקות prp

prp לכף רגל וקרסול – הזרקות prp

לאילו מצבים טיפול PRP יכול להתאים?

הטיפול אפקטיבי במיוחד לפגיעות כף רגל וקרסול שמעורבות בהן רקמות רכות, לרבות רצועות, גידים, סחוסים ושרירים:

  • דלקת בגיד אכילס
  • דורבן (פלנטר פצאיטיס)
  • שחיקת סחוס בקרסול/כף הרגל
  • נקע בקרסול
  • דלקת בגידים הפרונאלים
  • דלקת בגיד הטיביאליס האחורי

כיצד טיפול prp לכף רגל וקרסול מתבצע?

טיפול PRP כולל שלושה שלבים עיקריים:

  1. שאיבת 15 סמ״ק דם מהווריד של המטופל – הדגימה נלקחת ממש כמו בדיקת דם שגרתית.
  2. סרכוז הדם – זהו למעשה תהליך המיצוי, במהלכו דגימת הדם מוכנסת לצנטריפוגה שמפרידה את הדם למרכיביו, ומעשירה אותו בריכוז גבוה במיוחד של טסיות וגורמי גדילה.
  3. הזרקת PRP לאזור הפגוע – התמיסה שהתקבלה בתהליך הסרכוז מוזרקת באופן ישיר לאזור הפגוע.

כיצד טיפול prp לכף רגל וקרסול מתבצע?

טיפול PRP כולל שלושה שלבים עיקריים:

  1. שאיבת 15 סמ״ק דם מהווריד של המטופל – הדגימה נלקחת ממש כמו בדיקת דם שגרתית.
  2. סרכוז הדם – זהו למעשה תהליך המיצוי, במהלכו דגימת הדם מוכנסת לצנטריפוגה שמפרידה את הדם למרכיביו, ומעשירה אותו בריכוז גבוה במיוחד של טסיות וגורמי גדילה.
  3. הזרקת PRP לאזור הפגוע – התמיסה שהתקבלה בתהליך הסרכוז מוזרקת באופן ישיר לאזור הפגוע.

יתרונות טיפול prp לכף רגל וקרסול

  • בטיחות גבוהה – בשל היותו טיפול טבעי (המופק מגופו של המטופל), שאינו מכיל חומרים זרים – ישנו סיכון נמוך לתופעות לוואי ואין סכנת דחייה של הגוף.
  • יעילות גבוהה – מאיץ את תהליך ההחלמה ומשפר את איכות החיים במהירות.
  • התאוששות מהירה – מאחר שהטיפול נעשה בהזרקות בלבד, ניתן לחזור לשגרה יחסית מהר.
  • מונע ניתוח – במקרים מסוימים טיפולי PRP יכולים להוות פתרון מונע ניתוח.

טיפול PRP לדורבן בכף הרגל – פתרון חדשני לבעיה כרונית

דורבן בכף הרגל, או בשמו הרפואי פלנטר פצאיטיס, הוא אחת הסיבות השכיחות לכאבים בעקב, במיוחד בשעות הבוקר או לאחר ישיבה ממושכת. במקרים שבהם הטיפול השמרני (פיזיותרפיה, מדרסים, תרופות) לא מצליח להביא להקלה, טיפול PRP מהווה פתרון ביולוגי מתקדם ויעיל.

במהלך הטיפול נלקחת דגימת דם מהמטופל, מועשרת בטסיות דם וגורמי גדילה, ומוזרקת ישירות לאזור הדורבן – במטרה לחדש את הרקמה ולשקם את הרצועה הפלנטרית. מחקרים רפואיים הראו כי טיפול PRP לדורבן עשוי להפחית כאבים באופן משמעותי, ולשפר את יכולת התפקוד.

לעתים, טיפול PRP אף עשוי למנוע את הצורך בהתערבות ניתוחית או לדחות אותה. כאמור, בשל העובדה שהטיפול מבוסס על הדם של המטופל עצמו – הוא נחשב בטוח במיוחד, ללא סיכון לדחייה או לתגובה אלרגית.

PRP לשחיקת סחוס בקרסול – טיפול ביולוגי משמר מפרק

מטופלים הסובלים משחיקת סחוס במפרק הקרסול, אך שאינם מועמדים לניתוח, יכולים להפיק תועלת רבה מטיפול PRP. ההזרקה מסייעת בהפחתת הדלקת, מגבירה את הסיכוי לשימור הסחוס הקיים ומאפשרת דחייה של הצורך בניתוח – תוך שמירה על טווח תנועה ותפקוד יומיומי תקין.

תופעות לוואי של טיפול PRP

למרות שטיפול PRP נחשב בטוח מאוד – במיוחד כיוון שהוא מבוסס על הדם של המטופל עצמו – חשוב להכיר את הסיכונים הקיימים. תופעות הלוואי האפשריות כוללות נפיחות זמנית, אדמומיות או רגישות באזור ההזרקה. אלו לרוב חולפות תוך ימים ספורים.

עם זאת, הטיפול אינו מומלץ למטופלים הסובלים מהפרעות בקרישת דם, מחלות אוטואימוניות פעילות או זיהומים באזור הפציעה. במקרים אלה יש לשקול אלטרנטיבות טיפוליות אחרות.

תוך כמה זמן רואים תוצאות?

מרבית המטופלים מדווחים על שיפור הדרגתי, שמתחיל כשבועיים עד שלושה לאחר ההזרקה – כאשר שיא ההשפעה מורגש לרוב לאחר 6–8 שבועות. השיפור כולל הפחתה בכאב, שיפור בטווח התנועה וחזרה הדרגתית לפעילות גופנית. חלק מהמטופלים זקוקים לסדרה של 2–3 זריקות בהפרש של מספר שבועות, לפי הערכת הרופא.

שילוב PRP עם טיפולים אחרים – גישה משולבת

לרוב, טיפול PRP אינו עומד לבדו, אלא משתלב בתוך תכנית טיפול מקיפה הכוללת גם פיזיותרפיה, התאמת מדרסים, שינוי הרגלים תנועתיים ולעיתים גם טיפול בגלי הלם. שילוב זה משפר את הסיכוי להצלחת הטיפול, תורם להחלמה מלאה ומונע חזרה של הבעיה.

ד״ר גיל גנוט הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית, המבצע טיפולי PRP לפגיעות כף רגל וקרסול שונות. למידע נוסף על הטיפול התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.

מאמרים אחרונים