נקע הוא חבלה סיבובית במפרק הקרסול, שלרוב נגרם במהלך פעילות גופנית, אך יכול גם להתרחש בשל פציעה, דריכה לא נכונה על הרגל ועוד. במאמר זה נתמקד בשאלות נפוצות על נקע בקרסול, לרבות: מהם הסימנים, איך יודעים מתי כדאי לפנות לרופא, מתי יש צורך בניתוח, מתי עלול להתפתח נקע חוזר בקרסול ועוד.
ממה נגרם נקע בקרסול?
הגורם העיקרי לנקע במפרק הקרסול הוא תנועה סיבובית חדה ופתאומית (סיבוב פנימי של כף הרגל), המובילה למתיחה של הרצועות הצדדיות בקרסול. תנועה זו לרוב מתרחשת בזמן פעילויות כמו:
- פעילות ספורטיבית הכרוכה בשינויי כיוון מהירים.
- נחיתה לא נכונה על הרגל מניתור.
- מעידה, דריכה לא נכונה או נפילה.
- ריצה או הליכה על קרקע לא אחידה.
כיצד מרגיש נקע בקרסול?
נקע יוביל לכאבים ולרגישות סביב מפרק הקרסול, בעיקר בדריכה (או כל פעולה אחרת שמפעילה את כף הרגל) או במגע. כמו כן, יכולים להופיע גם סימנים נראים לעין, כמו נפיחות בצד החיצוני של הקרסול ושטף דם סביב הקרסול.
מתי מומלץ לפנות לבדיקה אצל רופא?
הדגלים האדומים שמחייבים פנייה לייעוץ רפואי כוללים:
- קושי בדריכה על הרגל.
- נפיחות בולטת לעין שהולכת ומחמירה.
- כאבים בקרסול ובכף הרגל.
- שטפי דם מסביב לקרסול/כף הרגל.
- עיוות בעצמות הקרסול או כף הרגל.
איך מאבחנים?
אבחון נקע בקרסול לרוב ייעשה באמצעות תשאול המטופל ובדיקה פיזית. לעתים עשוי לעלות צורך בבדיקות דימות כמו אולטרסאונד, CT, MRI או מיפוי עצמות.
מהו הטיפול המומלץ לנקע במפרק הקרסול?
הטיפול הראשוני המומלץ הוא:
- מנוחה והרמת הרגל (מעל גובה הלב), להפחתת הנפיחות והבצקת.
- קירור הקרסול באמצעות שקיות קרח, לא במגע ישיר על העור.
- חבישה על ידי אגד אלסטי או קרסולית, לשימור הלחץ במקום.
- טיפולי פיזיותרפיה, לחיזוק השרירים, השבת היציבות ושיפור טווח התנועה בקרסול.
האם יהיה לי נקע חוזר בקרסול?
לאחר נקע ראשון בקרסול, ישנו סיכוי גבוה יותר ב-40-70 אחוזים לנקעים חוזרים. אך חשוב לדעת כי טיפול מתאים וביצוע פיזיותרפיה יקטינו את הסיכון להופעת נקע חוזר בקרסול.
מתי יש צורך בניתוח?
אופציה ניתוחית תישקל אם אחרי טיפול פיזיותרפי אינטנסיבי עדיין לא נצפה שיפור במצב, ואתם סובלים מהתסמינים הבאים: חוסר יציבות במפרק הקרסול, נקע חוזר בקרסול (שלושה נקעים או יותר בתקופה של שישה חודשים), כאבים בהפעלת הקרסול ומגבלה בתנועה. במקרים אלו יבוצעו בדיקות דימות לאבחון הגורם ובהתאם לתוצאות תיבדק האופציה הניתוחית. הניתוח נעשה בגישה זעיר-פולשנית, באמצעות חתכים קטנים בעור, דרכם מוחדרת מצלמה וכלים ייעודיים לאבחון וטיפול בנקע.
ד״ר גיל גנוט הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית ובניתוחי כף רגל וקרסול, לרבות ניתוחים זעיר-פולשניים בשיטות מתקדמות. לפרטים נוספים על אבחון וטיפול בנקעים בקרסול ולקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר גנוט ניתן להתקשר למספר בתחתית העמוד.