נקע בקרסול: תסמינים, דרכי טיפול והחלמה 

תוכן עניינים

נקע בקרסול הוא פציעה שכיחה מאוד, במיוחד בקרב ספורטאים, אנשים פעילים ובני נוער. כאשר הרצועות שמחברות את העצמות במפרק הקרסול נמתחות או נקרעות, נגרמת פציעה אשר יכולה להוביל לכאבים, נפיחות, וקשיים בתפקוד היומיומי. במאמר זה נעסוק בתסמינים, דרכי טיפול, החלמה ומידע נוסף שחשוב לדעת על נקע בקרסול.

תסמינים של נקע בקרסול

ההבנה של התסמינים הנפוצים יכולה לעזור לאבחן נקע בקרסול ולהתחיל טיפול בהקדם, דבר שיכול למנוע החמרה של הפציעה. התסמינים העיקריים של נקע בקרסול כוללים:

  1. כאב במפרק הקרסול – הכאב יכול להופיע מיד לאחר הפציעה או להתפתח בהדרגה, בדרך כלל כתוצאה מהמתח והרצועות שנמתחו או נקרעו.
  2. נפיחות באזור הקרסול – אחת התופעות השכיחות ביותר של נקע בקרסול היא נפיחות במפרק. לעיתים הנפיחות לא תרד באופן מיידי, גם אחרי מספר ימים.
  3. קושי בהליכה או בעמידה – נקע חמור יכול להקשות על תנועה תקינה, ולעיתים תיתכן תחושת יציבות ירודה או אפילו תחושת "החלקה" ברגל.
  4. חום ורגישות – המפרק עלול להרגיש חם למגע, והאזור הפגוע עשוי להיות רגיש מאוד.
  5. מגבלה בתנועת הקרסול – יש אנשים שמתקשים להזיז את הקרסול בצורה טבעית לאחר הנקע, במיוחד אם הפציעה חמורה.

טיפול בנקע בקרסול

השלב הראשון בטיפול בנקע בקרסול הוא הטיפול המיידי שניתן להעניק בעזרת עקרונות ה-R.I.C.E (Rest, Ice, Compression, Elevation):

  1. מנוחה – חשוב מאוד להימנע מלעמוד או להעמיס על הקרסול הפגוע, שכן כל הליכה על הרגל הפצועה עשויה להחמיר את הנזק לרצועות.
  2. קירור (Ice) – מומלץ להניח קרח על האזור הפגוע במשך 15-20 דקות כל שעה-שעתיים, כדי להקל על הנפיחות והכאבים.
  3. לחץ (Compression) – ניתן להשתמש בתחבושת אלסטית כדי להפעיל לחץ על האזור הפגוע, ובכך להפחית את הנפיחות.
  4. הגבהה (Elevation) – מומלץ להגביה את הרגל על כרית כדי להפחית את הנפיחות, במיוחד בשעות הלילה.

לאחר מספר ימים, עם ירידת הנפיחות, ניתן להתחיל לשלב פיזיותרפיה לשיפור טווח התנועה וחיזוק השרירים סביב הקרסול. הפיזיותרפיה חשובה מאוד כדי להימנע מבעיות שימשיכו להופיע בעתיד, כמו חולשה בשרירי הקרסול או פציעות חוזרות. יש להיוועץ באורתופד מומחה לצורך התאמת הטיפול הנכון ביותר למצבכם.

זמן החלמה

חשוב לדעת כי זמן ההחלמה לאחר נקע בקרסול משתנה לפי חומרת הפציעה. בהתאם לכך, משך תקופת ההחלמה יכול להשתנות בין מטופל למטופל.

מה קורה אם הנפיחות לא יורדת?

אחד התסמינים שמצריכים התייעצות עם רופא הוא נפיחות לא יורדת או לא משתפרת אחרי כמה ימים של טיפול ביתי. נפיחות ממושכת עשויה להעיד על פציעה חמורה יותר, כמו קריעה של רצועות או פגיעות נוספות באזור. במקרים אלו מומלץ לפנות לייעוץ רפואי בהקדם.

האם מותר לישון עם תחבושת בקרסול?

לאחר נקע בקרסול אין לישון עם תחבושת או סד בקרסול.

סיכום

נקע בקרסול הוא פציעה שכיחה שיכולה להיגרם ממגוון סיבות, כמו ספורט, החלקה או אפילו עקב יציבה לא נכונה. תסמינים של נקע בקרסול כוללים כאב, נפיחות, קושי בהליכה ורגישות במפרק. טיפול נכון בימים הראשונים כולל מנוחה, קירור, לחץ והגבהה. במקרה של נקע קשה או אם הנפיחות לא יורדת, חשוב לפנות לרופא מומחה ולקבל טיפול רפואי מתאים. החלמה מנקע בקרסול דורשת זמן ומנוחה, אולם עם טיפול נכון והתמדה, תוכלו לשוב לפעילות מלאה במהרה.

טיפול ניתוחי

נשקול טיפול באמצעות ניתוח במקרים חמורים יותר, לאחר שטיפול פיזיותרפי אינטנסיבי לא שיפר את המצב והמטופל סובל מתסמינים כמו: חוסר יציבות בקרסול, נקע חוזר (שלושה נקעים או יותר במשך שישה חודשים), כאבים בהפעלת הקרסול ותנועה מוגבלת. אם אכן המטופל נמצא מתאים לניתוח, הוא יבוצע בגישה זעיר-פולשנית, באמצעות חתכים זעירים דרכם מוחדרת מצלמה ומכשור ייעודי לטיפול בנקע.

​ד״ר גיל גנוט הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית ובניתוחי כף רגל וקרסול, לרבות ניתוחים זעיר-פולשניים בשיטות מתקדמות. לפרטים נוספים על אבחון וטיפול בנקעים בקרסול ולקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר גנוט ניתן להתקשר למספר הטלפון בתחתית העמוד.

מאמרים אחרונים