פציעות ספורט בכף הרגל והקרסול הן מבין הפציעות הנפוצות ביותר בקרב ספורטאים, אך חלקן יכולות בהחלט לקרות גם בקרב אנשים שאינם עוסקים בספורט באופן מקצועי. פציעות אלה נוטות להיגרם בשל עומס יתר ממושך, תנועות חדות ופתאומיות, פעילויות על משטחים לא יציבים ועוד. במאמר זה תמצאו מידע על פציעות הספורט העיקריות בכף הרגל והקרסול, ומהן אפשרויות הטיפול השונות.
פציעות ספורט עיקריות בכף הרגל והקרסול
- נקע בקרסול – אחת הפציעות השכיחות ביותר. נקע בקרסול הוא חבלה סיבובית הנגרמת במהלך פעילות גופנית, אך יכולה גם להתרחש על רקע של פעילות יומיומית כמו ירידה במדרגות או הליכה ברחוב. התסמינים כוללים: כאב, נפיחות, וחוסר יציבות במפרק הקרסול.
- תסמונת צביטה (תפס) – תסמונת צביטה נגרמת מתפיסה (צביטה) של מעטפת הקרסול או רקמה צלקתית במהלך תנועה, והיא יכולה להופיע באזורים שונים בקרסול. התסמינים כוללים: פגיעה בטווח התנועה של הקרסול וכאבים בזמן תנועת כיפוף (תנועת פוינט).
- דלקת בגיד אכילס – דלקת זו נגרמת עקב שחיקה הדרגתית המתפתחת לאורך זמן, ולכן נפוצה בספורטאים. מצבים כמו עלייה פתאומית בעצימות האימון או שינויים דרסטיים במשטר האימונים יכולים להוביל להתפתחות של דלקת בגיד אכילס. התסמינים כוללים: כאב ונוקשות בגיד האכילס, במיוחד בבוקר או לאחר מנוחה ממושכת.
- דורבן (plantar fasciitis) – עיבוי ברצועה הפלנטרית שנפרשת לאורך כף הרגל. זהו מצב נפוץ בקרב העוסקים בריצה, אך יכול גם להופיע אצל אנשים העומדים זמן ממושך. התסמינים כוללים: כאב המופיע בעיקר בעקב ומחמיר בצעדים הראשונים בבוקר או לאחר מנוחה ממושכת.
- נוירומה ע״ש מורטון – בעיה נפוצה אצל אצנים. מתבטאת בעיבוי של עצב העובר בין עצמות המסרק בכף הרגל. התסמינים כוללים: כאב חד באצבעות כף הרגל, תחושת נימול בין האצבעות, כאבים עזים בעיקר בזמן הליכה ונעילת נעליים, ולעתים יופיע כאב חד וצורב בבסיס האצבעות.
- שברי מאמץ – סדקים זעירים בעצם הנגרמים בעקבות מאמץ חוזרני. שברי מאמץ נפוצים בקרב רצים למרחקים ארוכים ואנשים העוסקים בפעילויות הכרוכות בקפיצות. התסמינים כוללים: כאב חד וממוקד, נפיחות, וקשיים בנשיאת משקל על הרגל הפגועה.
פציעות ספורט בכף הרגל והקרסול: אפשרויות טיפול
הטיפול בפציעות ספורט משתנה לפי סוג וחומרת הפציעה, כמו גם רמת הפעילות של המטופל ומצבו הבריאותי הכללי. לכן חשוב לפנות לאורתופד מומחה לאבחון והתאמת טיפול. במרבית המקרים הטיפול תחילה יהיה שמרני ואם המצב לא השתפר, תישקל אפשרות של טיפול ניתוחי. מרבית הניתוחים בכף הרגל והקרסול נעשים באמצעות ארתרוסקופיה (גישה זעיר-פולשנית). הטיפול כולל בעיקר:
מנוחה – והימנעות מפעילויות שעשויות להחמיר את המצב ולגרום לכאבים.
חבישה ותמיכה – כמו סד המספק תמיכה ואגד אלסטי להפעלת לחץ מקומי.
קירור מקומי – הנחת שקיות קרח על האזור הפגוע (לא במגע ישיר).
הרמת הרגל – הרמה של הרגל מעל גובה הלב יכולה להפחית נפיחות ובצקות באזור הפגוע.
פיזיותרפיה – לחיזוק השרירים באזור, שיפור טווח התנועה, החזרת היציבות לכף הרגל והקרסול והפחתת כאבים.
זריקות מקומיות – זריקות הניתנות באופן ישיר לאזור הפגוע בכף הרגל או הקרסול.
ד״ר גיל גנוט הוא אורתופד מומחה כף רגל וקרסול, בעל ניסיון עשיר בטיפול במגוון בעיות, לרבות פציעות ספורט. ד״ר גנוט מבצע ניתוחים ארתרוסקופיים מתקדמים בשיטות החדישות ביותר בתחום. למידע נוסף וקביעת פגישת ייעוץ – התקשרו למספר הטלפון בתחתית העמוד.