שחזור רצועות סביב הקרסול – מתי צריך, איך מתבצע ומה חשוב לדעת
הקרסול הוא אחד המפרקים הפעילים והעמוסים ביותר בגוף, ותפקודו התקין חיוני להליכה, ריצה ושמירה על שיווי משקל. מערכת הרצועות סביב הקרסול אחראית על שמירת היציבות שלו בעת תנועה – במיוחד במצבים של שינויי כיוון פתאומיים או נחיתה מקפיצה.
כאשר אחת מהרצועות נקרעת או נפגעת באופן חמור, ייתכן שיהיה צורך לבצע שחזור רצועות סביב הקרסול – הליך כירורגי שמטרתו להחזיר את היציבות והתפקוד למפרק. במאמר זה נציג את הסיבות לצורך בניתוח, את שיטות השחזור הקיימות, את תהליך ההחלמה – ואת כל מה שחשוב לדעת לפני קבלת החלטה טיפולית.
אנטומיה של הקרסול
מפרק הקרסול מורכב משלוש עצמות עיקריות: עצם הטיביה (שוקה), הפיבולה (שוקית) והטלוס (עצם הקרסול). הוא מיוצב על ידי רצועות לטרליות – בעיקר ATFL (anterior talofibular ligament), CFL (calcaneofibular ligament) – ורצועות מדיאליות כמו ה-Deltoid ligament.
הרצועות הללו שומרות על יציבות הקרסול, מונעות תנועה מופרזת של העצמות וסופגות זעזועים בזמן הליכה או ריצה.
פציעות רצועות בקרסול
נקע בקרסול הוא אחת הפציעות האורתופדיות השכיחות ביותר. נקע קל עשוי להיות רק מתיחה של רצועה, אך במקרים חמורים הרצועות עלולות להיקרע באופן חלקי או מלא. כאשר רצועה נקרעת לחלוטין – ובמיוחד כאשר ישנן חזרות של נקעים או חוסר יציבות מתמשך – עולה הצורך לשקול שחזור רצועות סביב הקרסול.
פציעה שלא טופלה כראוי עלולה להוביל ליציבות לקויה, כאבים כרוניים ופגיעה באיכות החיים.
מתי יש צורך בשחזור רצועות סביב הקרסול?
ההחלטה על ביצוע שחזור רצועות סביב הקרסול מבוססת על מספר גורמים: חוסר יציבות כרוני (נקעים חוזרים), כשל של טיפול שמרני כמו פיזיותרפיה, או כאבים ממושכים שמגבילים פעילות יומיומית או ספורטיבית.
לעיתים, גם ממצאים בבדיקות דימות כמו MRI או בדיקות פיזיקליות שמצביעות על רפיון יתר או קרע מלא – תומכים בהחלטה על ביצוע הניתוח. ההליך נפוץ במיוחד בקרב ספורטאים, חיילים, או אנשים שמעמיסים על הקרסול באופן אינטנסיבי.
סוגי ניתוחים לשחזור רצועות
ישנם מספר סוגים של שחזור רצועות סביב הקרסול:
- שחזור אנטומי: למשל ניתוח Broström-Gould, שבו מחזקים ותופרים את הרצועות הקיימות.
שחזור בעזרת שתלים: שימוש בגיד עצמי (למשל מגיד הברך) או שתלים ביולוגיים לשיקום הרצועות. - גישה זעיר-פולשנית: ביצוע השחזור דרך חתכים קטנים, תוך שימוש בכלים אנדוסקופיים – גישה שמפחיתה את הסיכון לזיהום ולצלקות. תיקון רצועות זעיר-פולשני נחשב לשיטה המובילה היום.
הבחירה בשיטה תלויה בגיל, מצב הרקמות, רמת הפעילות של המטופל, ושיקוליו של המנתח.
מהלך הניתוח
הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה אזורית או כללית, ונמשך בין 45 ל-90 דקות. בגישה הזעיר-פולשנית, מבוצע חתך קטן מעל אזור הקרע, והרצועות משוחזרות או מחוזקות באמצעים מיוחדים. לאחר מכן, הקרסול מקובע במנח יציב באמצעות מגף ייעודי.
המטופל בדרך כלל משתחרר כבר באותו היום. סיבוכים נדירים כוללים זיהום, נפיחות, או חוסר שיפור יציבתי – אך חשוב להדגיש – הם נדירים במיוחד כאשר הניתוח מבוצע על ידי מומחה לכירורגיה של כף הרגל והקרסול.
תקופת ההחלמה והשיקום
תקופת ההחלמה לאחר שחזור רצועות סביב הקרסול משתנה ממטופל למטופל, ויכולה להימשך מספר שבועות עד חודשים. בשבועות הראשונים הקרסול מקובע במגף דריכה, ולאחר מכן מתחיל תהליך שיקום הכולל פיזיותרפיה, תרגילים לשיפור טווח תנועה, חיזוק השרירים ושיקום יציבתי.
חזרה לפעילות יומיומית קלה מתאפשרת לאחר 4–6 שבועות, אך חזרה לפעילות ספורטיבית מלאה לרוב לוקחת 3–6 חודשים. הצלחת הטיפול תלויה רבות בשיתוף פעולה מלא של המטופל.
תוצאות וסיכויי הצלחה
הצלחת ניתוחי שחזור רצועות סביב הקרסול גבוהה מאוד – מחקרים מראים כי מרבית המטופלים מדווחים על שיפור ביציבות ובכאב. כמו כן, מרביתם חוזרים לרמת פעילות רגילה ואף ספורטיבית.
במיעוט מהמקרים עלולה להישאר תחושת אי-נוחות קלה או נוקשות קלה בקרסול, אך אלו ניתנות לרוב לטיפול בשיקום מתמשך. ניתוח בגישה זעיר-פולשנית מפחית גם את סיכוני הפצע ומקצר את זמן ההחלמה.
שאלות נפוצות
האם חייבים ניתוח לאחר נקע חמור?
לא בהכרח – ברוב המקרים נקע חמור מטופל שמרנית. ניתוח נשקל כאשר קיימת חוסר יציבות כרונית.
כמה זמן נמשכת ההחלמה מהניתוח?
החזרה לפעילות יומיומית קלה היא לאחר כ-4 שבועות, ולספורט – לאחר כ-3–6 חודשים.
האם שחזור רצועות סביב הקרסול כרוך בכאב ממושך לאחר הניתוח?
בימים הראשונים לאחר הניתוח תיתכן אי-נוחות, נפיחות וכאב מקומי – אך רוב המטופלים מדווחים על שיפור הדרגתי, במיוחד עם שימוש בקרח, תרופות נוגדות כאב והקפדה על הרמת הרגל. בטווח הארוך, המטרה היא הפחתת כאב ולא הגברתו.
מה ההבדל בין ניתוח פתוח לשחזור רצועות לבין ניתוח זעיר-פולשני?
בניתוח פתוח מבוצע חתך גדול יותר, שמאפשר גישה ישירה לרצועות. בניתוח זעיר-פולשני משתמשים בכלים ייעודיים וחתכים קטנים, דבר שמפחית את הסיכון לזיהום ומקצר את זמן ההחלמה. עם זאת, לא כל מקרה מתאים לגישה זו – ההחלטה תלויה במצב הרקמות ובניסיון המנתח.
האם הניתוח מתאים גם למבוגרים?
כן, אך נדרש תיאום ציפיות והערכה תפקודית מדויקת.
האם אוכל לנהוג לאחר הניתוח?
בימים הראשונים לאחר הניתוח – במיוחד כאשר הקרסול מקובע במגף – לא ניתן לנהוג. חזרה לנהיגה תתאפשר לרוב רק לאחר קבלת אישור רפואי, בדרך כלל לאחר הסרת הקיבוע וחזרה לשליטה תפקודית מלאה ברגל.
האם יש סיכון שהרצועות ייקרעו שוב?
הסיכון נמוך, במיוחד אם מקפידים על שיקום והנעלה נכונה לאחר הניתוח.
שחזור רצועות סביב הקרסול הוא פתרון יעיל ובטוח למצבים של חוסר יציבות כרוני או נקעים חוזרים. בזכות גישות מתקדמות כמו כירורגיה זעיר-פולשנית, ניתן היום להשיג תוצאות מצוינות בזמן החלמה קצר.
אם אתם סובלים מכאבים חוזרים, חולשה בקרסול או נקע שחוזר על עצמו – אל תתעלמו מהסימנים. פנו לייעוץ מקצועי ובדקו האם שחזור רצועות יכול לשפר את איכות החיים שלכם ולמנוע פגיעות עתידיות.
ד״ר גיל גנוט הוא מומחה בכירורגיה אורתופדית ובניתוחי כף רגל וקרסול, לרבות ניתוחים זעיר-פולשניים בשיטות מתקדמות. לפרטים נוספים על שחזור רצועות סביב הקרסול ולקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר גנוט ניתן להתקשר למספר הטלפון בתחתית העמוד.